Blog post sharing ekonomija

Da li ste ikada zamislili to da vaša garaža ili podrum može biti izvor vaših prihoda a ne samo mesto koje izbegavate kada dođe vreme za sređivanje?!
Upravo trend šering ekonomije je zaslužan za promenu u načinu na koji ljudi zarađuju sve veći deo svog dohotka. U pitanju je koncept koji akcenat stavlja na iznajmljivanje i pozajmljivanje stvari umesto njihovu kupovinu.
Ideja da maksimalno koristimo i profitiramo od predmeta koje posedujemo, a pogotovu od onih koji samo skupljaju prašinu zvuči poprilično dobro. Danas u svetu postoje mnogobrojne platforme koje omogućavaju da lako i brzo iznajmite najrazličitije predmete i usluge ili da iste ponudite i zaradite dodatani prihod. Svedoci smo velikog uspeha platformi poput Airbnb-a i Ubera u svetu, a i kod nas lokalne usluge poput CarGo-a beleže značajan uspeh i popularnost. Iako se biznis iznajmljivanja još uvek često smatra rezervisanim za firme, upravo ovi internet servisi su omogućili da se deo kolača raspodeli i na one koji poseduju dobra ali se iznajmljivanjem ne bave profesionalno. Takođe, sve manje je primetna ova granica šta je to uobičajeno da se iznajmi, pa je danas moguće iznajmiti kameru, laptop, veš-mašinu, ili drugu belu tehniku. Da se ovo isplati, govori i statistika koja kaže da se prosečna bušilica u svom životnom veku koristi samo 13 minuta i da većina automobila dnevno na parkingu provede 23 sata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *